losjevegenpark
Losjevegenpark

  Kjøpe nybygg, men er litt usikker på prosessen?

  Vi skal forsøke å gjøre den litt mer forståelig for deg.

  Det å kjøpe nybygg er spennende, men for mange er det en ukjent prosess. Ofte dukker det opp spørsmål underveis, som man ønsker svar på. Kanskje har du aldri kjøpt nybygg før – da kan dette være nyttig informasjon. Kjøper du nybygg flytter du inn i en helt ny bolig. Det er ingen som har bodd i boligen før deg, og du kan nyte det aller nyeste innen byggestandard og tekniske krav. 

  Hvordan går jeg frem for å kjøpe boligen?

  Ved å kjøpe nybygg slipper du budrunde! Det er faste priser og «førstemann til mølla» som gjelder. Dersom du finner en bolig av interesse kan du enkelt melde din interesse, og du kan uforpliktende reservere boligen gjennom våre meglere i 24 timer.

  Når må jeg betale for boligen?

  De fleste prosjekter har ingen forskuddsbetaling når du kjøper nybygg. Oppgjøret innbetales noen dager før du skal flytte inn, mer informasjon vedrørende dette kommer når overtagelsen nærmer seg. Det er heller ingen prisregulering for de som har kjøpt. Prisen som er oppgitt ved aksept av bud (bindende kjøpsbekreftelse) er derfor den samme som man betaler når man overtar eiendommen. 

  Kjøper du nybygg flytter du inn i en helt ny bolig. Det er ingen som har bodd i boligen før deg, og du kan nyte det aller nyeste innen byggestandard og tekniske krav. 


  Hvordan er prosessen etter jeg har kjøpt?

  Det første som skjer etter at du har kjøpt er kontraktsmøte med megler. Deretter får du tilbud om tilvalgsmøte med utbygger dersom det (fortsatt) er mulig å gjøre tilvalg. Tilvalgsmøte kan være en god stund etter kontraktsmøtet dersom bygging ikke er vedtatt enda. Når det nærmer seg overtakelse får man ofte komme inn i boligen for en ferdigbefaring. På en slik befaring går man over boligen for å avdekke eventuelle feil som må rettes før overtakelse. Endelig dato og klokkeslett for overtakelsen varsles i de fleste tilfeller senest fire uker før (spør megler hva som gjelder for ditt kjøp). Ett år etter at boligen er ferdigstilt gjennomføres det en 1-årsbefaring, i tillegg har du fem års reklamasjonsrett.

  Hvordan går man frem for å gjøre tilvalg?

  Når du kjøper nytt og kommer tidlig inn i prosessen, har du en unik mulighet til å skape ditt eget særpreg. Etter kjøpet vil utbygger kalle deg inn til et tilvalgsmøte (dersom tilvalgsprosessen ikke har utgått). Der vil du få muligheten til å gjøre personlige tilpasninger på for eksempel kjøkken og bad, fra et utvalg fra gitt leverandør. Husk å spørre megler om tilvalgsfrist, og om det fortsatt er mulig å gjøre endringer dersom byggeprosessen er i gang. NB! De fleste tilvalg har en tilleggskostnad.

  Hvilke garantier har jeg om jeg kjøper nytt?

  Når du kjøper ny bolig som forbruker, gjelder Bustadoppføringslova. Loven regulerer avtaler mellom entreprenør og forbruker om oppføring av ny bolig, det vil si bolig som ikke er ferdigstilt på avtaletidspunktet. Loven inneholder blant annet bestemmelser om entreprenørens plikter i forbindelse med arbeidet, samt hvilke krav forbrukeren kan gjøre gjeldende dersom det foreligger forsinkelse eller mangel i den forbindelse. Etter ferdigstillelse gir loven deg en reklamasjonstid på fem år.